Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 16.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er lett å løse ut skred der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner, spesielt i indre strøk. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.

Skredfarevurdering

I høyden finnes det vedvarende svake lag med kantkorn som kan være lett å påvirke for en skiløper. Skredproblemet er antagelig mest gjeldende for Tamokdalen, Dividalen og indre deler av Målselvdalen. Her kan det være lett å løse ut store til svært store skred. Noen steder ligger de svake lagene under bærende snø slik at de er vanskeligere å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt for en enkelt skiløper eller snøskuter. Vær særlig obs i overgang mellom tynt og tykt snødekke. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.

Litt vind og nysnø gjør at det kan legge seg opp små fokksnøflak i leområder. Disse kan enkelte steder være lette å påvirke. I områder som får gløtt av sol kan bindingene i snøen svekkes i solvendte brattheng og gi enkelte små løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. mars 2021

Det har kommet litt nysnø de siste dagene. Over skoggrensen er det vindpåvirket snø av varierende hardhet. På vindutsatte områder er det avblåst ned til gammel mildværsskare eller bakken. I skogen er det ubunden snø.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Det er observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar.

Fjellvær

Mandag 15. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. mars 2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS